A Zengő északi lábánál húzódó békés völgyben fekszik az Árpád-korban alapított Püspökszentlászló, Baranya megye egyik legkisebb, alig mindössze negyven állandó lakosú települése. A turisztikai ékszerdoboz a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, egyszersmind a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része.

A falu - Püspökszentlászló

A falucska Pécstől 20 kilométerre található.  Gépjárművel, vagy maximum 21 személyes kisbusszal Hosszúhetényből a Kossuth Lajos utcán, majd a Petőfi Sándor úton észak felé, erdei földes úton egy völgyön áthaladva, a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelíthetjük meg a települést. Távolsági busszal érkezve Hosszúhetényben pedig a második megállóban, a Polgármesteri Hivatal előtt kell leszállni, majd innét gyalogosan Hosszúhetényen keresztül 3 kilométerre van a falu.

pszl falul pic01

Püspökszentlászló és Hosszúhetény között egy békés erdőszélen látható a  Kőmorzsoló óriás. A csaknem 4 méteres faszobor a Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék keretében fogadja az erre érkező turistákat.

pszl komorzsolo orias

A település szélén találjuk az arborétumot és az itt álló egyházi épületeket: a templomot és a haranglábat, valamint a püspöki nyári kastélyt. Kastélya és temploma késő barokk műemlék, az itt álló egyházi épületek fontos történelmi események helyszínei voltak. A falu tanúja volt Esterházy Pál pécsi püspök kezdeményezésére a kápolna és nyári rezidencia felépülésének, Zichy Gyula püspök felújító tevékenységének, az ide száműzött szerzetesek áldozatos munkájának, a s fogságban lévő Mindszenty József bíboros gondterhelt sétáinak.  A kastély ma is egyházi célokat szolgál, élő és használatban lévő egysége a Pécsi Egyházmegyének.