Az arborétum klímájában a Kelet-Mecsekhez hasonlóan szubmediterrán hatások érvényesülnek. A Zengő feltartóztatja, szűri a meleg levegőt. Az északi lejtőjéhez simuló völgy párás, tiszta és hűvös levegője kedvez az itt élő növényeknek. A száraz nyár, a perzselő hőség ismeretlen a kiterjedésű erdőknek elhelyezkedésének köszönhetően. Az arborétum területe egyben a környező hegyek forrásainak és felszíni vizeinek is a gyülekezőhelye, s a Püspökszentlászlói-völgyön végigfutó patak kiindulópontja.

Az arborétumban a ma élő legidősebb lombos fák és fenyők 35-40 méter magasak és több mint százévesek.

Bár a platánok és hársak túlsúlya megmaradt, jelenleg a telepített lombos fafajok miatt a park változatosabb fajösszetétellel rendelkezik. Elsősorban a virágzásukkal, őszi lombszíneződésükkel díszítő fajok és fajták száma gyarapodott. Emellett számos fafaj is található a kertben, amely az arborétum gyűjteményes jellegét hangsúlyozza. Ilyen például kaukázusi jegenyefenyő, az andalúziai jegenyefenyő, az atlaszcédrus, a libanoni cédrus, az oszlopos áltiszafa, az oregoni hamisciprus, a csüngő japánakác. Ezek mellett itt él cserszömörce, madárbirs, hortenzia, mályvacserje, fehértarka fagyal, illatos lonc, bőrlevelű mahónia, fás bazsarózsa, japán rózsa és még sok más színes növény.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben a fokozottan védett, ritka madaraink közül a Zengőn költ a kuvik, a darázsölyv és a békászó sas. Rajtuk kívül színes állatvilág él és táplálkozik a hegyen, köztük a szarvas, az őz, a vaddisznó, és sok más kisebb állat. Fokozottan védett emlősök között megtalálható itt a nagy patkósdenevér és a csonkafülű denevér.

A Kelet-Mecsekben több mint hatvan madárfaj fészkel, köztük a kék galamb, a kis légykapó és az örvös légykapó, a fekete harkály, a zöld küllő, a hegyi billegető, a fekete gólya, a héja, egerészölyv, darázsölyv és a békászó sas. A tavak környékén megfigyelhető a mocsári teknős, a sárgahasú unka, valamint különféle békafajok.

 

„A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok. Úgy is történt.” (Ter 1,30)